Chtěli byste si užít něco nevšedního? Pokud s oblibou cestujete po Evropě, určitě také neméně rádi ochutnáváte. Co kraj, to nějaká atraktivní specialita, dalo by se říci! A když vás k sobě pozve sluncem zalitá Andalusie, pak jednoduše nelze odmítnout. Sušená šunka nebo tropické ovoce jsou jen malou částí kuchyně, která je ve Španělsku jako doma. Pokud si necháte naložit plný talíř specialit, pak brzy zjistíte, že bez olivového tajemství se neobejdete. Lepší trávení, ale také přínos pro chuťové pohárky, to je kombinace, co se neomrzí.
Těstoviny, polévky, ale i mořské ryby
Pokud si dáte olivový olej ze Španělska, brzy si ověříte v praxi, že snese tisíc a jedno kritérium nejen v oblasti studené kuchyně. Zeleninové saláty budou rázem zajímavější, totéž platí i pro dobroty z tvrdých sýrů. Doplňte si omáčky, ale i čokoládovou zmrzlinu. Když otevřete malé lahvičky, zjistíte možná s překvapením, že špičkový olivový olej může zavonět po banánech nebo zeleném jablku, ze širokého repertoáru se nabízejí i mandle nebo čerstvě posečený trávník. Odstínů je tu dost a samozřejmě nejen u španělských specialit, ochutnávat můžete, co jen hrdlo ráčí, také italskou, řeckou či chorvatskou produkci. Proč si neudělat takovou malou cestu po vybraných evropských destinacích?
Prakticky čtyři století tradice, tohle má za sebou rodinná farma Nobleza del Sur, která je pýchou pro španělský jih. Vyniká nízkou aciditou svých produktů, ale i originální etiketou, kterou zdobí včelky a motýli, vítaní společníci olivových hájů. Poblíž města Jaén roste to nejlepší, co můžete na svazích pod Pyrenejemi ochutnat. Pro gurmány, kteří mají současně rádi produkty s duší a dlouhou historií, je to vlastně ideální tip. Více zajímavých informací k tématu, a to nejen o Hispánii, na vás už brzy čeká na olivum.cz!