keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right
Nízká acidita je jedním z důležitých atributů kvalitního olivového oleje
Nákupy

Nízká acidita je jedním z důležitých atributů kvalitního olivového oleje

Jak se pozná ten nejlepší? Jednoduše tak, že vám nejvíce zachutná a dovede si rozumět se širokým repertoárem různých pokrmů. Vybírat si ale můžete i podle určitých parametrů, podle kterých se orientují i michelinští kuchaři a další znalci. Byla by jistě škoda nedat na jejich doporučení, zvláště pokud chcete okouzlit širokou společnost nějakou kulinářskou specialitou. Seznamte se proto se světem chorvatského olivového oleje a dejte šanci Istrii, regionu, který si užívá slunce po celý rok!

Darky 13

Rychlá sklizeň je totiž naprosto klíčová

Od doby, kdy se oliva sklidí a zbaví lahodné šťávy, která pak putuje do nerezových tankerů, musí uplynout co nejméně času. Olivový olej si žádá důkladnost, citlivý přístup, ale také využití těch nejkvalitnějších surovin. Právě v tom můžete poznat rozdíl proti supermarketové nabídce, která na lžičce nezachutná a možná někoho i odradí od dalšího poznávání olivových tajemství. Proč ale vzdávat svou procházku po středomořských kuchyních už takto dopředu? Nízká acidita, tedy jinak řečeno kyselost výsledného produktu, pak naznačuje velkou kvalitu. A pozor, i celé jedno procento je až příliš vysoké číslo! Mezi olivami se hodí, když se pohybujete hodně blízko nule. Co třeba 0,17 %? To je hodnota, která je mezi středomořskými oleji skutečně výborná. Snad jako 17 branek za sezonu Serie A či La Ligy.

Darky 15

Výroba olivového oleje je skutečným uměním, zásadní je hlavně rychlost, se kterou se postupuje. Každá hodina je drahá, chyba v pořadí jednotlivých operací by znamenala nenapravitelné škody, co se poznají na chuti a vůni. Nesmí dojít k oxidaci, o to se stará inertní plyn v nádržích. Lahvování výsledného produktu pak také podléhá přísným standardům. Než otevřete svou malou lahvičku a připravíte si první sváteční menu, urazí olivy dlouhou cestu. Pokud však vsadíte na extra panenský olivový olej ze soukromých farem, potěšíte nejen chuťové pohárky, ale vlastně všechny smysly. Otevřete, přivoňte a poznáte to už brzy sami…