Kvalitu ovoce nebo zeleniny poznáte snadno jediným pohledem, ale u jiných druhů potravin to tak snadné není. Je vhodné vsadit na osvědčenou značku a neřídit se cenovkou, která se mnohdy usmívá, aby po ochutnání patřičně zhořkla. A jak, pokud možno, takovou zkušenost vůbec neudělat? Vybírat pečlivě a řídit se pár nepsanými pravidly, jak oddělit pomyslné zrno od plev. Nejinak tomu je i v případě olivového oleje, jenž se dostává na trh v rozdílné kvalitě a v supermarketech nedostanete totéž, co od soukromých farmářů, kteří umějí výsledný produkt vyrobit s láskou předávanou po celé generace.
Ptejte se přímo na původ oleje
Jen extra virgin nestačí, protože řídit bychom se měli více pravidly – toto je pouze prvním z několika doporučení. Dostat na svůj stůl extra panenský olivový olej není těžké, ale pozor, měli byste mít i jasně deklarováno, odkud tato surovina pochází. Měla by mít svůj zdroj v jedné jediné zemi, ideálně pak na jediné olivové plantáži pod hlavičkou léty prověřené značky. Na lahvi by měla být uváděna acidita, a pokud se pojí s farmářem také příběh trvající celé generace, dobře víte, že vsadíte na správného koně. Teď už jen, aby vám řecký olivový olej zachutnal a dopřávali jste si jej častěji, potěšili své zažívání a celkově i zdraví…
Elegantní balení, ale také chuť, která předčí očekávání. Olivový olej Five se tedy právem řadí do užší světové špičky. Pěstován v souladu s přírodou, nabízející náruč plnou čerstvého ovoce a také lehké pikantnosti. Prémiový olivový olej, jenž sbírá triumfy na nejrůznějších soutěžích, se proto bude vyjímat na stole u všech, kteří vědí, jak si vychutnat život plnými doušky. Jednodruhový, ale také stáčený do lahve, která je sama o sobě uměleckým dílem, to je, jak by pravil klasik, pastva pro oči i chuťové pohárky. Dáte si také kapku nebo raději dvě?